Minkälaiset kesärenkaat pitäisi valita?

Milloin uusia renkaat?

Kesä tekee taas tuloaan ja kesärenkaita on alettu vaihtaa alle. Tiedätkö sinä milloin renkaat on syytä uusia ja milloin ne eivät enää ole lailliset? Monelle silmämääräinen arvio riittää, mutta renkaat tulisi aina mitata kun kyse on loppupeleissä kuitenkin vain millimetrien eroista hyvän ja todella huonon renkaan välillä. 

Kesärenkaiden lakisääteinen kulutuspinnan minimi on 1,6 millimetriä. Tässä kohtaa rengas on todella sileä ja äkillisen ääritilanteen kohdalla erittäin vaarallinen. Turvallisuusrajana pidetään usein 4 millimetriä, josta mekin olemme samaa mieltä. Alle 4 millimetrin urasyvyydellä renkaan kyky poistaa vettä auton ainoalta kosketuspinnalta tiehen laskee huomattavasti. Tällöin auto ajatutuu herkemmin vesiliirtoon, jossa tienpinnan ja renkaan välissä on vesipatja. Mikäli ajetaan alle 4 millimetrin kulutuspinnan omaavalla renkaalla, on syytä huomioida olosuhteet tarkasti ja laskea nopeutta sadekeleillä. 1,6 millimetrin kulutuspinnalla riski joutua vesiliirtoon syntyy jo 40 km/h nopeudella. Uuden 8 millimetrisen kesärenkaan kohdalla vastaava nopeus on 80 km/h. Alla olevasta Autonrengasliiton kuvasta nähdään selkeästi renkaan kosketuspinta-alan muutos kun urasyvyys laskee. 

Kuivalla ja suoralla tiellä ajettaessa rengas kuin rengas tekee tehtävänsä, eli välittää auton voimat tiehen ja on kosketuspintana liikuttamassa autoa eteenpäin. Suomen kesässä on kuitenkin yleisempää, että ajetaan mutkaisilla taajamateillä, tienpinta on sateen jäljiltä märkä ja tiet ovat rosoisia. 

Uuden ja kuluneen renkaan kosketuspinnan ero kolmen millin vesipatjalla. Lähde: Autonrengasliitto
Urasyvyys on hyvä mitata joka kauden alussa urasyvyysmittarilla

Kesärenkaiden kirjo on varsin laaja nykyään. Tuumakokoja on aina 10-tuumaisesta erikoisrenkaista 24-tuumaisiin maasturin renkaisiin. Myös merkkejä on paljon. Miten siis valita rengas, joka sopii omaan ajoon parhaiten? Keräsimme alle muutamia ajatuksia, jotka koemme vaikuttavan merkittävästi renkaan valintaan.

Premium renkaat

Premium renkaiksi luokitellaan tuotteet, joiden takana on ison valmistajan takaama tuotekehitys ja -testaus. Renkaiden kumiseoksen laatuun, kulutuspinnan kuviointiin ja renkaan rakenteeseen panostetaan huomattavasti enemmän kuin halpavalmistajien tuotteisiin. Tästä syystä renkaat ovat vuodesta toiseen rengastestien kärjessä huippuominaisuuksillaan. Rengastestit antavat hyvät suuntaviivat turvallisuudesta kiinnostuneelle autoilijalle renkaan valinnassa.

Me suosittelemme Premium renkaita kuljettajalle, joka ajaa autollaan paljon, matkustaa autollaan ulkomaille vaihteleviin oloihin ja haluaa että rengas toimii kaikissa olosuhteissa yllätyksettömästi ja turvallisesti. Yleensä paras kilometrisuorite saadaan Premium renkailla, kuten Yokohama tai Michelin. Myös hiljaisinta rengasta etsivän on yleensä suunnattava katse Premium valmistajien tuotteisiin. 
Renkaan suorituskyky korostuu suurissa nopeuksissa, jolloin esimerkiksi moottoritietä usein ajavan kannattaa valita autonsa alle Premium renkaat, jolloin vesiliirron vastustuskyky on suurempi ja rengas toimii äkillisissä suunnanmuutoksissa ja jarrutustilanteissakin turvallisesti. 

Keskitasoiset renkaat

Keskitason renkaiksi luokitellaan tuotteet, joiden takana on yleensä iso valmistaja, mutta renkaat tehdään ”kakkosmerkiksi” tai sitten ne segmentoidaan valmistajan toimesta suoraan keskiluokkaan. Näilläkin renkailla on usein suuren valmistajan myötä tuotekehitys ja -testauspuoli kunnossa. Renkaiden pintakuvio on usein Premium renkaiden pohjalta kehitettyjä ja myös kumiseokset ovat samalla tehtaalla kehitettyjä. Parhaisiin pito-ominaisuuksiin vaikuttaa kaikkein eniten renkaan kumiseos. Keskihintaluokan renkaissa kumiseos on yleensä hieman Premium isoveljiään edullisempaa, jolloin renkaan hinta saadaan alemmas. Tämän takia myös suorituskyky on hieman alhaisempi kuin kalliimmilla renkailla. Huonoja renkaat eivät missään nimessä ole, vaan usein jopa ”pelottavan” lähellä Premium renkaita.

Meidän keskihintainen tuote, Summerstar, on mahtava vaihtoehto lähes jokaiselle autoilijalle. Ne valmistetaan Continentalin Euroopan tehtailla, samoilla joissa myös Continental renkaita valmistetaan. Myös renkaiden suunnittelun hoitaa Continental. Tämä tarkoittaa, että takana on valmistaja, joka tekee valtavan määrän laadukkaita renkaita vuosittain.
Summerstar kesärenkaat ovat hiljaisia, ajotuntuma on miellyttävä, turvallisuus on korkealla tärkeyslistalla. Märkäpidossa hävitään hieman verrattuna kalliimpiin vaihtoehtoihin, mutta rengas on silti turvallinen ajaa kaikissa olosuhteissa, kunhan renkaan kulutuspinta on suositusten mukainen (tämä pätee kaikkiin renkaisiin). Hinta-laatusuhde on siis kohdillaan! 

Summerstar renkaissa on laaja kokovalikoima ja tuotteet löytyy niin henkilö-, katumaasturi-, kuin pakettiautoihin. Asiakkailtamme Summerstar kesärenkaat saavat vuodesta toiseen ylistäviä kommentteja ja sellaisia tullaan varta vasten ostamaan liikkeistämme. 

Edulliset "halparenkaat"

Edullisimmat, usein Kiinassa valmistetut, renkaat ovat kaikkein vaikeimmat kategorisoida, sillä tästä hintaluokasta löytyy sekä aivan mainioita, että todella heikoilla ominaisuuksilla varusteltuja renkaita. 

Usein tässäkin seurataan tuttua kaavaa; mitä enemmän maksat, sen paremman renkaan saat. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö edullisemmat renkaat olisi järkevä hankinta. Mikäli ajo keskittyy enimmäkseen taajaman alueelle, tai autolla ajetaan vähemmän, satunnaisesti pidemmällä käyden, on Minerva oikein hyvä valinta. Nyrkkisääntönä renkaita ostaessa on, että pitää tietää minkä tasoiset renkaat alla ovat ja sopeuttaa oma ajokäytös renkaiden mukaan. 

Edullisimmat renkaat häviävät aina kalliimmille märkäpidossa, jarrutusmatkoissa ja äkillisten väistötilanteiden tullessa vastaan, renkaan käytöksessä. 

Meidän ratkaisu edullisen renkaan ostajalle on Point S -ketjun maahaantuoma Minerva. Olemme tuoneet Minervaa maahan jo yli viiden vuoden ajan, jonka aikana Point S -ketjun useammat kymmenet myyntipisteet ovat todenneet renkaan toimivuuden ja laadun. Renkaat ovat helposti tasapainoon saatavia, kestävät hyvin perusajossa ja ne käyttäytyvät hyvin ääritilanteissa. 

Kauttamme saa tietysti myös monen muun merkin renkaita, kaikissa hintaluokissa, mutta haluamme nostaa itse parhaiksi kokemamme vaihtoehdot kustakin hintaluokasta esille, sillä ne totisesti ansaitsevat kehunsa. 

Kauttamme saa tietysti myös monen muun merkin renkaita, kaikissa hintaluokissa, mutta haluamme nostaa itse parhaiksi kokemamme vaihtoehdot kustakin hintaluokasta esille, sillä ne totisesti ansaitsevat kehunsa.

Mikäli sinua arveluttaa renkaiden valinta, ota yhteyttä myyntiimme tai tule poikkeamaan liikkeissämme. Myyjämme auttavat mielellään valitsemaan juuri sinun käyttötarkoitukseen parhaiten sopivat renkaat. Olemme ajaneet paljon eri renkailla ja kertoa renkaiden eroista käytännössä.

Nähdään rengaskaupoilla keväällä 2020! 

Mikko Pakarinen

Markkinointipäällikkö

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Lujakumi