Milloin talvirenkaat pitää vaihtaa?

Talvirenkaita on tieliikennelain mukaan käytettävä 1.11.–31.3. jos sää ja ajokeli sitä edellyttää. Laki astui voimaan kesällä 2020.

Talvella ei jatkossakaan saa ajaa kesärenkailla

Vaikka vanha, joulukuusta helmikuulle jatkunut talvirengaspakko on jäänyt historiaan, ei talviseen ajokeliin ole edelleenkään mitään asiaa kesärenkailla. Talvirenkaita on nyt käytettävä kelin vaatimalla tavalla.

Vuonna 2020 voimaan astuneen tieliikennelain mukaan kuljettajan vastuu talvirenkaiden sopivasta vaihtoajasta korostuu. Tarkkaa päivämäärää talvirenkaiden vaihtamiselle ei enää määritellä, vaan jokainen kuljettaja on vastuussa siitä, että ei lähde tien päälle ajokeliin sopimattomilla renkailla.

Yleisesti talvirenkaiden vaatimalla kelillä tarkoitetaan pientäkin tieosuutta, jossa on liukkautta tai liukkauden mahdollisuus. Liukkauden arviointi voi olla syksyn vaihtelevissa säissä hankalaa, mutta viimekädessä liikenteenvalvoja määrittelee, ovatko ajo-olosuhteet sellaiset, että talvirenkaita on käytettävä.

Suunnittele renkaanvaihto niin, ettei talvi pääse yllättämään

Keräsimme tärkeimmät tilanteet, joissa tieliikennelain vaikutukset näkyvät käytännössä:

 1. Tieliikennelaki mahdollistaa uudenlaisen alueellisen joustavuuden
  Tieliikennelain määrittelemällä ajanjaksolla 1.11.–31.3. voit ajaa myös kesärenkailla, jos alueesi tieverkolla ei esiinny liukkautta tai sen uhkaa. Eteläisessä Suomessa et siis välttämättä tarvitse talvirenkaita vielä silloin, kun Lappiin saapuneen talvikelin vuoksi ne ovat autolla liikkumisen edellytys.

 2. Tarkkaile sääennusteita
  Kelit vaihtuvat nopeasti vuodenaikojen nivelkohdissa – ole siis tarkkana sääennusteiden kanssa, jos haluat ajaa kesärenkailla mahdollisimman pitkälle alkutalveen saakka.

 3. Kiinnitä huomiota siihen, missä liikut
  Suomalainen syksysää on arvaamaton, mutta niin ovat myös ajo-olosuhteet erilaisilla teillä. Vesistön läheisyydessä notkelmaan painuva asfalttitie voi nollakelillä olla petollisen liukas, kun ilman kosteus tiivistyy tien pintaan. Toisaalta jos työmatkasi suuntautuu esimerkiksi 150 km pohjoiseen, voi kohteen ajokeli poiketa paljonkin kotipihan lähtötilanteesta. Älä siis aliarvioi renkaidenvaihdon ennakoinnin merkitystä ajoturvallisuuteen.

 4. Vaihdata ammattilaisella – ajoissa
  Renkaiden vaihtaminen pimeässä pihassa, purevan kylmällä säällä juuri ennen seuraavan yön lumisadetta lienee tuttua aika monelle autoilijalle? Voit myös valita helpomman tavan: varaa aika sähköisen ajanvarauksen kautta ja tuo autosi talvirenkaineen lähimpään Lujakumin toimipisteeseen. Suosittelemme ennakoimaan, sillä talvisen sään lähestyessä renkaanvaihtajia on liikkeellä paljon.

Ovatko viime talvena käyttämäsi talvirenkaat vielä turvalliset?

Talvirenkaat kuluvat, kun niillä ajetaan. Muistatko sinä, mihin kuntoon viime talven talvirenkaasi jäivät, kun siirsit ne kesäsäilytykseen?

Lain mukaan talvirenkaiden kulutuspinnan urasyvyyden tulee olla vähintään 3 mm, mutta me Lujakumilla suosittelemme ehdottomasti vaihtamaan talvirenkaat uusiin jo ennen laissa määriteltyä rajaa. Renkaiden suorituskyky ja turvallisuus heikkenevät merkittävästi jo ennen 3 mm urasyvyyttä.

Tarkista tärkeimmät tiedot talvirenkaiden käyttöikää käsittelevästä blogistamme.

Lukuvinkki: TOP 9 parhaat talvirenkaat

Milloin talvirenkaat pitää vaihtaa? Muista nämä:

 • Talvirenkaita tulee käyttää marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana ja muulloinkin, jos keli sitä edellyttää
 • Kuljettajan vastuu korostuu – huolehdi, että vaihdat renkaat ennen kuin ajokeli muuttuu liukkaaksi
 • Uusi tieliikennelaki mahdollistaa alueellisen joustavuuden renkaidenvaihdon ajankohdassa, sillä liukkaat ajokelit eivät saavu joka puolelle Suomea samanaikaisesti
 • Huomioi keväällä ”takatalven” riski: keväiset lumimyräkät ovat vaarallisia jo aikaisin keväällä kesärenkailla liikkuville
Nokian-Hakkapeliitta-R3-SUV

MYÖS SÄHKÖINEN AJANVARAUS – helpota arkeasi ja hoida talvirenkaat kuntoon lähimmässä Lujakumi-liikkeessä

Ota yhteyttä lähimpään Lujakumin toimipisteeseen, kun toivot, että ammattilainen hoitaa talvirengasasiasi kuntoon ammattilaisen varmuudella.

Me voimme vaihtaa vanhat talvirenkaat takaisin autoosi, etsiä tarpeeseesi ja budjettiisi sopivat uudet talvirenkaat, säilyttää kesärenkaitasi talven yli rengashotellissa ja halutessasi vaikka maalata kesärenkaidesi vanteet astetta näyttävämmiksi ensi kesää varten.

Renkaanvaihdon sähköinen ajanvaraus »

Tutustu koko talvirengasvalikoimaamme »

Jaa tämä artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn