Milloin tulee hankkia uudet kesärenkaat?

Uudet kesärenkaat on syytä hankkia mieluummin hyvissä ajoin kuin liian myöhään. Renkaat ovat autosi ainoa kosketuspinta tiehen, joten huolehdi, että ajat ainoastaan turvallisilla ja oikein toimivilla renkailla.

Osaatko sinä tarkkailla oikeita asioita, jotka kertovat kesärenkaidesi kunnosta?

 

Kun urasyvyys pienenee, myös renkaidesi turvallisuus heikkenee

Auton kesärenkaiden urien syvyyden tulee lain mukaan olla vähintään 1,6 mm. Jo ennen minimisyvyyden saavuttamista kesärenkaat ovat kuitenkin menettäneet huomattavan paljon pito-ominaisuuksiaan. Urasyvyyden pienentyessä esimerkiksi vesiliirron riski kasvaa.

Uusissa kesärenkaissa on usein noin 8 mm kulutuspintaa. Liikenneturva huomauttaa, että kun runsas puolet kulutuspinnasta on kulunut, ovat renkaiden sadekelin ominaisuudet heikentyneet. Jos siis ajat kesärenkaasi aivan loppuun – lähelle 1,6 mm urasyvyyttä – muista, että niiden ajo-ominaisuudet ovat jo huonontuneet merkittävästi.

Urasyvyyden voit helposti tarkistaa 2 euron kolikolla: jos kolikon harmaa ulkoreuna ei uppoa uraan kokonaan, on aika vaihtaa renkaat.

Kesärenkaiden kulumista urien minimisyvyyteen ei kuitenkaan kannata odotella, vaan me Lujakumilla suosittelemme liikenneturvallisuuden vuoksi vaihtamaan renkaat uusiin jo ennen sitä.

Vesiliirron riski kasvaa kuluneilla renkailla

Renkaiden epätasainen kuluminen altistaa onnettomuuksille

Vaikka renkaiden urasyvyys on hyvä suorituskyvyn ja turvallisuuden mittari, on kuitenkin tärkeää huomata, että sinunkin autosi renkaat kuluvat todennäköisesti hieman epätasaisesti. Ajoturvallisuuden, ajomukavuuden ja renkaan mahdollisimman tasaisen kulumisen vuoksi renkaiden tasapainotuksesta on syytä huolehtia.

Tasapainottaminen onnistuu rengasammattilaisen käsissä kätevästi, ja samalla hän voi tarkistaa, onko renkaassasi muita vaurioita tai rengasrikon merkkejä.

Jos siis näet renkaasi kulutuspinnan kulutuspalkit, autosi renkaiden pinnan kuluminen vaikuttaa epätasaiselta tai huomaat ajossa tärinää, on syytä ottaa yhteyttä rengasliikkeeseen!

Autosi renkaat vanhenevat joka vuosi, vaikka ajaisit vain vähän

Oikein huolletut ja hyvin säilytetyt renkaat säilyttävät ajo-ominaisuutensa enintään kuusi vuotta käyttöönotosta.

Kuuden vuoden käyttöikä on kuitenkin ehdoton maksimi, sillä ajokilometrit, ajotyyli sekä teiden kunto kuluttavat renkaat vaihtokuntoon jo huomattavasti ennen kuuden vuoden takarajaa. Vanhetessaan renkaat tyypillisesti kovettuvat, kuluvat ja menettävät pitoaan, vaikka niillä ei edes ajettaisi paljon.

Vaihda siis autosi kesärenkaat uusiin vähintään kuuden vuoden välein myös siinä tapauksessa, että kilometrejä on kertynyt vain vähän, eivätkä renkaasi olisi merkittävästi kuluneet. 

Tarkista kesärenkaiden kunto myös kesken kauden

Kesärenkaiden urasyvyys ja pintojen kunto tulee useimmiten tarkastettua vain keväällä renkaita vaihtaessa. Jos renkaasi eivät ole aivan uudet, on kuitenkin vaikea arvioida, kestävätkö ne turvallisen ajamisen vaaditussa kunnossa koko tulevan rengaskauden.

Kesärenkaiden kulutusta lisäävät keväällä nastarengaskulutuksen jäljiltä karkeammat tienpinnat sekä myöhemmin kesällä mahdolliset helteet.

Renkaiden kunnon esimerkiksi kuukausittainen tarkkaileminen ajokauden aikana mahdollistaa epätasaisten kulumien tai potentiaalisten rengasrikkojen havaitsemisen ajoissa. Renkaiden urasyvyys on kuitenkin hyvä tarkistaa viimeistään alkusyksystä ennen sateiden alkamista, kun runsaiden vesimäärien myötä myös vesiliirtojen riski kasvaa.

Kysy apua ammattilaiselta!

Jos yksikin edellä mainittu kohta sai sinut miettimään renkaidesi todellista kuntoa, on aika kääntyä rengasammattilaisen puoleen.

Löydät kattavat rengaspalvelut lähimmästä Lujakumi-liikkeestäsi, jossa ammattilaisemme voivat tarkastaa renkaidesi kunnon, vaihtaa ne uusiin ja tehdä tarvittavat huoltotoimenpiteet.

Jaa tämä artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn