Nastarenkaat vai kitkarenkaat?

Puheenaihe, josta melkein jokaisella autoilijalla on mielipide ja jota kysytään paljon rengasliikkeen henkilökunnalta.

Talvirenkaita valitessa tärkeintä on kartoittaa oman autoilun peruspilarit. Missä päin Suomea ajat, ajatko kaupunki- vai maaseudulla, onko sinulla esimerkiksi mökki, jonka tie on talvisin todella vaativassa kunnossa?

Kitkarenkaalla ajettaessa ennakointi on vieläkin tärkeämpää kuin nastarenkaalla. Autoilijan tulee ymmärtää, että kitkarengas ei pureudu nastarenkaan tavoin jäähän esimerkiksi jarrutus- ja kiihdytystilanteissa. Lumella molemmat ovat hyvin tasavertaiset käytökseltään, mutta jäällä ajettaessa eroja tulee enemmän. On hyvä muistaa, että rengastestien mittauksissa yleensä testin heikoinkin nastarengas on jäisellä tiellä jarrutusmatkaltaan parempi kuin testin parhaimmat kitkarenkaat. Tämä vaatii autoilijalta ennakoivaa ajotyyliä, jotta vältytään vaaratilanteilta.

Mikäli ajat paljon Pohjois-Suomessa tai esimerkiksi vaativilla mökkiteillä, suosittelemme valitsemaan nastarenkaan, sillä tietyissä olosuhteissa tarvitaan nastan tuoma pito, jota kitkarengas ei voi tarjota. Rannikkoseudulla yleisin olosuhde on liukas jää, eikä niinkään paksut lumikerrokset. Hyvin hoidetuilla tieosuuksilla molemmilla renkailla pärjää loistavasti, kunhan renkaat ovat käyttökunnoltaan riittävän hyvät (ikä, kulutuspinta, ilmanpaineet).

Nykyaikaiset, pohjoismaihin suunnitellut kitkarenkaat ovat ajossa hiljaisia ja laadukkaaseen renkaaseen panostaessa myös todella turvallisia, joten niitä ei ole syytä pelätä. Mikäli kitkarenkaalla ajaminen arveluttaa, on tällöin aina hyvä valita nastarengas, jolloin ajaminen on itselle varminta.

Mikäli ostat ensimmäiset kitkarenkaasi, suosittelemme käymään turvallisella ja väljällä alueella kokeilemassa autosi jarrutusmatkoja ja tuntumaa, jotta ajaminen liikenteessä on turvallista.

Jaa tämä artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn