Talvirenkaiden käyttöikä – milloin on aika ostaa uudet talvirenkaat?

Talvirenkaiden käyttöikään vaikuttavat sekä talven aikana kertyvien ajokilometrien määrä että renkaiden valmistuksesta kulunut aika. Tässä blogissa kerromme konkreettiset ohjeet, joiden avulla tunnistat, ovatko vanhat talvirenkaasi vielä turvalliset.

Käytätkö autoasi lähes päivittäin? Tällöin talvirenkaidesi käyttöikään vaikuttaa eniten urasyvyys

Lain mukaan talvirenkaiden minimiurasyvyys on 3 mm, mutta käytännössä kukaan rengasalan ammattilainen ei suosittele ajamaan talvirenkailla niin pitkään.

Turvallinen talvirenkaiden urasyvyys on tyypillisesti 5–10 mm, jolloin pito pysyy hyvänä vielä haastavammillakin pinnoilla. Paljon autoilevilla renkaat luonnollisesti kuluvat nopeammin kuin heillä, jotka käyttävät autoa lähinnä lyhyillä matkoilla ja harvakseltaan.

Suomen talvet ovat vaihtelevia, ja ajokeli voi vaihtua vain muutamissa tunneissa vesikelistä lumimyräkkään tai kiiltävään jäähän, ja taas uudelleen petolliseen loskaan. Jos ajat kuluneilla talvirenkailla, autosi hallinta etenkin vaihtelevissa ja haasteellisissa olosuhteissa on vaikeaa ja riskialista. Kulunut talvirengas ei pidä liukkaalla tien pinnalla, jarrutusmatkat kasvavat ja toisaalta kiihdyttäminenkin on hankalaa. Huonokuntoisilla renkailla myös vesi- ja lumiliirron riskit kasvavat.

Nastarenkaiden käyttöikään vaikuttaa myös nastojen pysyvyys

Nastarenkaille kuluttavin tienpinta on asfaltti. Jos ajat paljon eteläisen Suomen lumettomilla valtateillä, sinun kannattaa seurata urasyvyyksien lisäksi myös nastojen pysyvyyttä. Kiihdytykset ja jarrutukset kovalla pinnalla rasittavat nastaa ja saattavat saada sen irtoamaan.

Jos siis renkaistasi puuttuu selvästi paljon nastoja, tai merkittävä osa talvirenkaidesi nastoista heiluu, on sinun hyvä hetki hankkiutua rengaskaupoille. Premium-luokan nastarenkaissa nastojen pysyvyys on budjettirengasta parempi, joten erityisesti paljon ajavien autonomistajien ei kannata valita kaikkein edullisinta talvirengasta.

Lue myös parhaiden talvirenkaiden listaus!

Käytätkö autoasi harvakseltaan tai lähinnä lyhyitä matkoja? Kiinnitä huomiota renkaidesi valmistusvuoteen

Tuntuuko, että et ole uusinut talvirenkaita autoosi vuosikausiin, mutta urasyvyyttä on edelleen mukavasti jäljellä? Myös vähän autoilevilla talvirenkaiden käyttöikä tulee ennen pitkää tiensä päähän, vaikka renkaat eivät näytä kovin kuluneilta.

Parhaatkin talvirenkaat säilyttävät ajo-ominaisuutensa vain maksimissaan kuusi vuotta, sillä ajan kuluessa kumi kovettuu ja rengas menettää pitoaan.

Kiinnitä huomiosi renkaan valmistusvuoteen vain siinä tapauksessa, että ajat oikeasti vähän – aktiivisessa ajossa renkaan pinta kuluu niin nopeasti, ettei 6 vuoden maksimikäyttöikä ehdi tulla vastaan.

Talvirenkaan käyttöikä on enintään 6 vuotta, mutta mistä tiedän, milloin autoni renkaat on valmistettu?

Renkaiden valmistusajankohta selviää niiden kyljessä olevasta DOT-merkinnästä. Nelinumeroinen DOT-numerosarja ilmoittaa renkaiden valmistusviikon ja -vuoden: 3820 tarkoittaa viikolla 38 vuonna 2020 valmistettuja renkaita.

DOT-merkintää on hyvä tarkastella myös silloin, kun ostat käytetyn auton, jossa saat mukana myös talvirenkaat. Renkaat saattavat näyttää vielä hyvältä, jos niitä on käytetty vähän, mutta yli 6 vuotta sitten valmistetut ”hyväkuntoisen näköisetkin” talvirenkaat on syytä vaihtaa uusiin seuraavalle talvirengaskaudelle.

Ylipäänsä hyvä nyrkkisääntö talvirenkaiden käyttöikää pohtiessa on se, että jos olet hieman kahden vaiheilla, ovatko vanhat talvirenkaat turvalliset vielä ensi talvena, kannattaa ne vaihtaa jo uusiin. Yleisen liikenneturvallisuuden lisäksi parannat myös omaa ajomukavuuttasi ja autoilusi taloudellisuutta.

Nokian-Hakkapeliitta-R3-SUV

Tieliikennelaki: talvirengaspakkoa ei ole, mutta vastuu turvallisista renkaista säilyy kuljettajalla

Talvirenkaita ei enää tarvitse vaihtaa tiettyyn päivämäärään mennessä, vaan olet itse vastuussa turvallisten talvirenkaiden käytöstä aina sääolosuhteiden vaatiessa.

Tiivistelmä: turvalliset talvirenkaat tunnistat näin:

  • Urasyvyys on noin 5–10 mm
  • Renkaat ovat alle 6 vuotta vanhat
  • Renkaissa ei näy mitään poikkeavaa, kuten halkeamia, pullistumia tai epätasaista kulumista

Tutustu talven parhaimpiin nasta- ja kitkarenkaisiin täällä »

Jos talvirenkaidesi käyttökunto epäilyttää, kysy apua ammattilaiselta!

Rengasalan ammattilaisen vinkit sekä kattavan valikoiman talvirenkaita erilaisista hintaluokista löydät lähimmästä Lujakumi-liikkeestä.

Ole liikkeellä ajoissa, jotta autoilet turvallisesti heti ensimmäisinä jäisinä ja lumisina aamuina!

Tutustu koko talvirengasvalikoimaamme »

Jaa tämä artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn